Brudklänningens historia

Att hitta rätt brudklänning till sitt bröllop är något som de flesta blivande brudar lägger ner en hel del tid på. Det enda som definierar en brudklänning är egentligen bara att den endast används vid bröllopet, även om den i de flesta fall också är vit. Nuförtiden finns det dock få etikettsregler när det gäller färgvalet, vilket innebär att man har ganska stor frihet att välja en modell som man tycker passar bra. Att brudklänningen ska vara just vit har varit en tradition sedan 1800-talet då det blev en etablerad sed bland Europas överklass. En av anledningarna till att den vita brudklänningen blev klar var bland annat att kyrkan ville behålla den kristna aspekten av giftermålet och att bruden skulle vara oskuldsfull fram till äktenskapet. För överklassen var det också ett sätt att visa att man hade råd med en klänning som enbart skulle användas vid ett tillfälle. Bland de som inte tillhörde överklassen så föll valet av klädsel istället på en traditionell folkdräkt, eller helt enkelt på de bästa kläder man hade till sitt förfogande. Mot slutet av 1800-talet blev det under en kortare tidsperiod plötsligt på modet att välja en svart sidenklänning till bröllopet, i det fall man kom från en relativt välbärgad familj. Det var först på 1920-talet som den vita brudklänningen blev etablerad som standard för befolkningen i allmänhet.16917147-origpic-ae02e6

 

Brudklänningar idag
Under de senaste åren har vi kunnat läsa om flera olika kungliga bröllop, då både kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine har gift sig. Tidningen Svenska Dagbladet lät sex svenska designers utforma en brudklänning lagom till Victorias bröllop. Eftersom kungafamiljen har en stor påverkan på svenska folkets egna konsumtionsval så är det enligt många intressant att se hur de gör sina val. Många menar att de ofta väljer en allt för traditionell väg istället för att som förr i tiden ligga i framkant när det gäller mode. De svenska designers som fick i uppgift att ta fram sin version av en kunglig brudklänning valda alla ganska olika vägar, men gemensamt för samtliga är att de står för en ganska otraditionell och modern still. De sex olika klänningarna såldes efter att tävlingen avslutats på auktion och kan nu fungera som inspiration för blivande brudar.

 

Hur hittar man rätt brudklänning?
Det finns en hel del inspiration att hitta på nätet för den som letar efter en egen brudklänning. Att hitta sin drömklänning kan ta både tid och energi, samtidigt som det också kan bli ganska dyrt. För den som vill handla online så kan man dock spara pengar genom att använda sig av Refunder, som ger pengar tillbaka på allt man handlar på nätet så länge man går via deras hemsida.